Licht en Geluid Support

Lichttheorieën

Binnen de natuurkunde zijn vanaf de middeleeuwen 2 verschillende theorieën ontstaan over licht. In dit artikel leg ik je graag de 2 lichttheorieën uit!

De Deeltjestheorie

De eerste theorie zegt dat licht bestaat uit fotonen, zo worden de kleine deeltjes licht genoemd. Deze theorie verklaart waarom licht niet uit zichzelf van richting kan veranderen. Daarnaast verklaard deze theorie dat licht door vacuüm kan reizen.

De Stralingstheorie

De tweede theorie zegt dat het voor ons zichtbare licht een klein deel is van het spectrum van de elektromagnetische straling, zoals radiogolven of röntgenstraling dat bijvoorbeeld gebruikt wordt om botbreuken te zien. Elke kleur is een combinatie van verschillende golflengtes van dit spectrum. Wit licht is bij deze theorie een combinatie van alle golflengtes van het lichtspectrum.

Deeltjes of Straling?

Beide theorieën zijn juist, afhankelijk van de manier waarop je naar licht kijkt. Licht gedraagt zich soms als deeltjes, soms als straling en soms een beetje van beide. Licht wat als los fonton begint verandert in een golf en andersom. Dit wordt de dualiteit van golven en deeltjes genoemd. Het deel natuurkunde wat daar over gaat heet quantummechanica. Binnen de lichttechniek voldoet het om licht te zien als elektromagnetische straling met een frequentie en intensiteit

Categorieën

Wat je misschien ook wilt weten…

Hello world!

Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start writing!

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

UA-161554264-1